ПОКЛОНИ ЗА РОДИТЕЉЕ СА ИНВАЛИДИТЕТОМ
2.2.2011

Три нишке породице, у којима родитељи са инвалидитетом имају децу, добиле су поклоне од Министарства рада и социјалне политике и Града Ниша, у сарадњи са Удружењем оболелих од дечије и церебралне парализе. Породице су добиле поклоне према њиховим потребама, тако да је неко добио колица, неко дечије седиште за ауто, одећу, а сви су добили дечију козметику и пелене – каже Зорица Стојиљковић, члан Већа ГО Палилула, која је предводила делегацију Града Ниша приликом овог обиласка.

Милан Антић, један од родитеља, каже да је ово први пут да од државе добију помоћ и захвалан је на томе. Он је такође и изненађен оваквом посетом. Породица Антић живи од инвалидских пензија, а помоћ у подизању детета добијају од своје родбине. "Ја и супруга имамо неке пензијице. Ја имам пензију од 12.000 и додатак за туђу негу од 6.000, а она има неку пензијицу од 11.000, тако да смо кренули врло храбро и идемо даље да будемо једнаки са свим људима, да кажем нормалним људима. Значи да будемо једнаки. Ми болујемо од дечије и церебралне парализе, али морамо да идемо храбро да се боримо. Значи увек је мотив ићи што даље и што боље, значи победити и болест и тај страх како да имамо дете. То је све нека воља за животом, постоји нека харизма у свему томе. И никада нећемо да се предамо. Никад се нисмо предали, идемо даље. Чак смо размишљали о још једном детету, али о том по том”, каже Милан Антић.

Поклоне је добио и тромесечни Страхиња, син Јасмине Бараћ Перовић и Миљана Перовића. Јасмина се породила у Београду, а 5.новембра, када се Страхиња родио, испунио се њен и сан њеног супруга. Родитељима, али и свим другим особама са инвалидитетом, најпотребнији је посао јер само тако могу да обезбеде себи и својим породицама сигурну егзистенцију- рекла је Јасмина Бараћ- Перовић током посете помоћника министра за рад и социјалну политику Владимира Пешић. Јасмина Бараћ Перовић, која болује од мишићне дистрофије, позната је нишкој и широј јавности по томе што је увек спремна за борбу и помоћ другима. Оснивач је два удружења, Удружења студената са хендикепом и Удружења за подршку и правну помоћ особама са инвалидитетом. Са супругом Миљаном је основала Клуб „Делфин“. Под окриљем овог клуба Миљан који је завршио Факултет спорта и физичког васпитања, али је без посла, помаже деци са инвалидитетом да науче да пливају, али их усмерава и на друге спортове.

Помоћник министра рада и социјалне политике, Владимир Пешић, указује на то да је потребна помоћ породицама са инвалидитетом, поготово када имају малу децу: "Трудимо се да помогнемо, нарочито када је бебица мала и када су потребне оне ствари које су свима потребне, као што су колица, пелене, носиљке и све оне ствари које су важне за бебе, рекао је Владимир Пешић.

Помоћник министра за рад и социјалну политику је своју посету Нишу завршио у породици Наташе и Дејана Шимандли уручивши поклоне и њиховом детету.

Акција овог типа ће се у наредном периоду одвијати у целој Србији. Још увек не постоји база података о особа са инвалидитетом, али на томе се ради. За сада министарство добија обавештења о оваквим породицама од локалних организација и удружења особа са инвалидитетом.